Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012

ΖΥΜΑΡΙΚΑ Η ΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΛΑΤΡΕΥΟΥΜΕ...
 Τα ζυμαρικά αποτελούν την πιο αγαπημένη τροφή του πλανήτη και μάλιστα η 25η  Οκτωβρίου έχει ορισθεί ως παγκόσμια ημέρα τους.  Οι Ιταλοί τα αγάπησαν περισσότερο από όλους και δημιούργησαν 600 διαφορετικά είδη. 
Σύμφωνα με στοιχεία του World Pasta Organization η Ιταλία βρίσκεται στην κορυφή της κατανάλωσης, ενώ στην τέταρτη θέση συναντάμε την Ελλάδα με 10,4 κιλά κατά κεφαλήν το χρόνο.  


ΤΟ ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΤΟΥ ……ΗΦΑΙΣΤΟΥ
 Η ιστορία των ζυμαρικών χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η Ελληνική Μυθολογία αναφέρει ότι ο Ήφαιστος δημιούργησε ένα εργαλείο που έφτιαχνε κορδόνια από ζύμη.  Σύμφωνα με τις πηγές η παλαιότερη χρήση ζυμαρικών αναφέρεται στην Κίνα το 6.000 π Χ. Πάντως τα ζυμαρικά ήταν σίγουρα γνωστά και στους αρχαίους Έλληνες. Κάπου στο 1000 π. Χ. συναντάμε μια πρώτη αναφορά στα μακαρόνια. Πλακουτσωτή ζύμη με βάση το αλεύρι και το νερό, ονόματι λάγανο, (εξ ου και το λαζάνι.), που δεν καταναλωνόταν βρασμένο αλλά ψηνόταν πάνω σε θερμαινόμενη επιφάνεια. Οι πρώτοι  Έλληνες άποικοι το μετέφεραν γύρω στον 8ο αι. π.Χ . στην Ιταλία. Ο Οράτιος και ο Απίκιος, επιβεβαιώνουν το γεγονός .  Μια άλλη θεωρία,  υποστηρίζει  ότι μια μορφή αποξηραμένων ζυμαρικών εισήχθη στην Σικελία, κατά τις αραβικές επιδρομές του 8ου αιώνα. Οι Σικελοί έγιναν μετρ του είδους και το1154 γίνεται η πρώτη επίσημη αναφορά σε μια εξαγωγική μονάδα της περιοχής.            

ΙΔΟΥ ΠΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,  ΓΙΝΑΜΕ ΟΛΟΙ… ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΕΣ.

Τα Ελληνικά Ζυμαρικά ξεκινούν από το πρώτο μισό του 19ου αιώνα στο Ναύπλιο,  πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Εκεί λειτούργησε το 1824 η πρώτη «Φάμπρικα Μακαρονιών». Από τότε μέχρι τις αρχές του εικοστού αιώνα, βιοτεχνίες και βιομηχανίες ζυμαρικών δημιουργούνται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας .  Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο λειτουργούσαν 120 εργοστάσια ζυμαρικών τοπικής εμβέλειας, εκ των οποίων, περίπου το 1/3 βρισκόταν στην Αττική.


Μακαρόνια …. «Ηφαίστειο» ή Τα «ΒΕΖΟΥΒΙΟΣ» που έγιναν «STAR»


Η ιστορική διαδρομή  αρχίζει το 1875 στην  Τεγέα της Αρκαδίας όταν ο Β. Χαραλαμπόπουλος δημιούργησε μια οικοτεχνία που παρήγαγε μακαρόνια. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1890, η οικοτεχνία μεταφέρεται στο Ναύπλιο και μετατρέπεται σε βιοτεχνία από τους Χαρ. Χαραλαμπόπουλο και Θ. Χαραλαμπόπουλο   Τότε λανσάρεται και η πρώτη μάρκα ζυμαρικών με την επωνυμία «Βεζούβιος», που είναι και τα πρώτα επώνυμα ζυμαρικά στην ιστορία του κλάδου, από την βιοτεχνία «Χαραλαμπόπουλος Μακαρόνια». Το 1909 η μακαρονοποιία μεταφέρεται στον Πειραιά και με τα χρόνια μετατρέπεται σε βιομηχανία.  Το 1952 λανσάρεται ο λογότυπος «ΣΤΑΡ» .  

«ΚΟRΟNA»  Με βαρύ τίτλο …… 

Η ιστορία της αρχίζει στα 1910  στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά. Ξεκινάει σαν προσωπική επιχείρηση ενώ μεταπολεμικά (1946) αναπτύσσεται σε βιομηχανία.


«ΑΒΕΖ».  Από τα κορδόνια… στα μακαρόνια
Η ΑΒΕΖ έχει ιστορία 125 ετών και ρίζες από την  Κωνσταντινούπολη, όπου τη δεκαετία του 1880, ο υποδηματοποιός Κ. Μήκας σερβίριζε  μακαρόνια στους πελάτες του μαγαζιού του, όσο αυτοί περίμεναν να τους φτιάξει τα παπούτσια!  Οι μακαρονάδες κέρδισαν και το τσαγκαράδικο μετατράπηκε σε μακαρονοποιείο. Μετά τη μικρασιατική καταστροφή η βιομηχανία μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα θεωρείται  μεταξύ ων πρώτων σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς ιδρύθηκε το 1926. 

 
 «ΜΙSKΟ».  Τα «ευλογημένα» ….ζυμαρικά
Ένα χρόνο αργότερα το 1927  ξεκίνησε την πορεία της στον Πειραιά η MISKO από τις οικογένειες Μιχαηλίδη και Κωνσταντίνη. Η επωνυμία της  προήλθε από την ένωση των δύο επιθέτων των ιδρυτών της.. Το 1953 πέρασε σε άλλη ιδιοκτησία και την ίδια χρονιά μεταφέρθηκε στην Πάτρα 
 Η εταιρεία συνδέεται  με τη γνωστή διαφήμιση του Ακάκιου.  Του μοναχού με το γαϊδουράκι που φεύγει για τα ψώνια του μοναστηριού κι ένας άλλος στην πύλη  του θυμίζει …«τα μακαρόνια να είναι Μίσκο!».   Απίστευτη επιτυχία και απίστευτη ιστορία, καθώς ο σκιτσογράφος Ηλίας Κουμετάκης, ο δημιουργός  του σκίτσου της διαφήμισης,  είχε στήσει την περίφημη εικόνα έξω από το μοναστήρι .για να διαφημίσει τσιγάρα το 1915  με το σλόγκαν «Ονούφριε τα σιγάρα να είναι Γιαννουκάκη»  Η ΜΙΣΚΟ  πρωτοχρησιμοποίησε το σκίτσο το 1930,  αρχικά εν αγνοία του Κουμετάκη και στη συνέχεια κατόπιν συνεννοήσεως μαζί του, χωρίς όμως, όπως λένε οι φήμες να ανταμειφθεί γι αυτό.«ΗΛΙΟΣ»  Tα «SANTÉ» δεν ήταν μόνο τσιγάρα…..
Η εταιρεία  ιδρύθηκε το 1932  στην Ελευσίνα και το 1934 μεταφέρθηκε στο κέντρο της Αθήνας σε ιδιόκτητο εργοστάσιο, στο Μεταξουργείο, εκεί όπου σήμερα στεγάζεται το 1ο ΕΠΑΛ ΑΘΗΝΩΝ. Τα πρώτα ζυμαρικά ονομάζονται «SANTÉ» αλλά μετά το τέλος  του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου,  μετονομάζονται σε «ΗΛΙΟΣ» και καθιερώνουν   το σύνθημα ΑΓΟΡΑΣΤΕ  ΠΟΙΟΤΗΤΑ».  


    
  Διαχρονικό Τσίμπημα….ή από τη «Β.Ε.Ζ.Α.Κ.» στη   «ΜΕΛΙΣΣΑ».                                                                                   
Η πρώτη επαφή την μελών της οικογένειας Κίκιζα με τα ζυμαρικά ξεκίνησε το 1938    όταν συνεταιρίζονται με το μακαρονοποιείο «Δήμητρα»  και του αναθέτουν να φτιάξει ζυμαρικά με την φίρμα τους. 
Το 1947 ο Αλέξανδρος Κίκιζας με τον αδελφό του Γρηγόρη, ιδρύουν μια μονάδα παραγωγής μακαρονιών στην Αθήνα με την επωνυμία «ΒΕΖΑΚ» (Βιομηχανία Εκλεκτών Ζυμαρικών Αδελφών Κίκιζα). 
Όταν ο  Γρηγόρης αποχωρεί  η εταιρεία περνάει στα χέρια του Αλέξανδρου, που καθιερώνει την επωνυμία «ΜΕΛΙΣΣΑ»,    το σύμβολο της εργατικότητας, και κυκλοφορεί σε κυλινδρική συσκευασία.


«ΣΤΕΛΛΑ»  «Έχει ψήσει……..»
Η ιστορία της ξεκινά το 1957, όταν οι αδερφοί Πανουτσόπουλοι δημιουργούν μια παραδοσιακή βιοτεχνία ζυμαρικών, έχοντας σαν κύριο μέλημά τους την παρασκευή νόστιμων ζυμαρικών από ποιοτικά υλικά.  Πολλοί Έλληνες ταυτίζονται με τον συμπαθητικό φούρναρη και το γνωστό slogan "40 χρόνια φούρναρης…έχω ψήσει!",   το οποίο γίνεται συνώνυμο με τη μάρκα και                       σηματοδοτεί μια ολόκληρη εποχή.

ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Από τότε μέχρι σήμερα  κάποιες εταιρείες διαγράφουν τον εντυπωσιακό κύκλο τους και σβήνουν και κάποιες άλλες συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται, είτε με αμιγώς ελληνικά κεφάλαια είτε εξαγορασμένες από ξένους επενδυτές:


     ΜΕΛΙΣΣΑ - ΣΤΕΛΛΑ-  ΑΒΕΖ – ΒΛΑΧΑ
       Τη δεκαετία του 2000 η ΜΕΛΙΣΣΑ – ΚΙΚΙΖΑΣ  εξαγοράζει τα Ζυμαρικά «ΣΤΕΛΛΑ Α.Ε τα ζυμαρικά «ΑΒΕΖ Α.Ε.», και τα  «Παραδοσιακά Ζυμαρικά ΒΛΑΧΑ Α.Ε.»    Σήμερα η  εταιρεία έχει  τζίρο 70  εκατ. ευρώ και προσωπικό 240 άτομα.  
      ΗΛΙΟΣ    
   Το 1995 ολόκληρο το πακέτο των μετοχών  αγοράζεται από τον αλευροβιομήχανο  .  Παναγιώτη Δάκο που συνεχίζει τη λειτουργία της.  Η εταιρεία είναι αμιγώς Ελληνική και το Διοικητικό της συμβούλιο αποτελείται από 6 μέλη.Ο …ΙΤΑΛΟΣ ΑΚΑΚΙΟΣ  “MISKO
Το 1991  η MISKO εισάγεται στον όμιλο της Barilla SpA, της μεγαλύτερης εταιρείας ζυμαρικών παγκόσμια. Η Barilla είναι ο πρώτος όμιλος εταιριών ειδών διατροφής της Ιταλίας και εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερα από 100 κράτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου